Print Icon
 
   

Lieve vrienden van Woudoogst,

Mis je de lentezon? Ga lekker binnen zitten voor deze 4e nieuwsbrief van je favoriete voedselbos terwijl de regen buiten voor de plantjes zorgt. We blikken terug op 3 jaar Woudoogst, laten vrijwilliger Dorine aan het woord en zetten de paardenbloem in het spreekwoordelijke zonnetje. 

   

Woudoogst bestaat 3 jaar!

Drie jaar geleden trapten we het eerste lenteseizoen af met kale platgestampte grond, enkele boompjes en elkaar. Vol ideeën en geen idee wat op ons af ging komen. Nu drie jaar later hebben we een jong voedselbos met bomen, struiken, kruiden, klimmers en paddenstoelen! De grond is vruchtbaar, de eerste oogst is gegeten, er wonen allerlei dieren in het woud en de diversiteit aan planten blijft groeien. Nog steeds vol ideeën voor de toekomst en inmiddels ook een hoop ervaring rijker.

Er is een wadi met water en een hugel voor planten die van 'droge voeten' houden. De takkenwal houdt de koude wind weg. We hebben een sun trap waarmee we een warmer microklimaat voor planten creëren die daar van houden zoals de abrikoos en vijg. We hebben steeds meer kruiden, allerlei fruit en afgelopen winter de eerste walnoot kunnen oogsten. We leren elke keer weer bij over wat werkt en wat niet en voelen ons gezegend en trots met dit mooie groene plekje op aarde! 

   

Van Bunker tot paviljoen

Niet alleen in het voedselbos is hard gewerkt de afgelopen jaren. Zo ook in ‘de bunker’ die wordt omgetoverd tot paviljoen zijn mooie stappen gezet. Afgelopen tijd zijn de waterleidingen en afvoer gelegd. De vloer is geïsoleerd en de betonvloer gestort. Wat een verschil met hoe het was! De pilaren zijn geschilderd. Op het moment wordt de (tweedehands) keuken geplaatst en gewerkt aan de vloer van het toilet. Gelukkig hebben we elke week klushulp!

   

Vrijwillige hulp

Woudoogst is 2ha groot dus er is altijd veel te doen. Dankbaar zijn wij dus ook met onze vrijwilligers! Inmiddels hebben we elke vrijdagochtend een vast clubje van 4 enthousiastelingen die ons komen helpen. Zowel klussend in het paviljoen als tussen de kruiden, struiken en bomen in het woud.

 

Eén daarvan is Dorine. Zij was de eerste die vorig jaar zich aanmeldde om wekelijks te komen werken. Dorine is een echte doener. Ze heeft jarenlang gewerkt in de werving en selectie als leidinggevende van haar eigen bedrijf. Doordat ze ziek werd heeft ze haar bedrijf moeten verkopen en ging daarmee onverwacht eerder dan gepland met pensioen. Gelukkig werd ze beter en kreeg daarmee haar energie terug. In haar zoektocht naar een zinvolle besteding van haar tijd was het belangrijk voor haar de handen uit de mouwen te kunnen steken ‘verstand op nul en gaan’. En toen las ze een groot krantenartikel in BN de stem over voedselbos Woudoogst, bij haar in de buurt:

Het liefst werkt Dorine met haar handen in de grond. Ze is enorm onder de indruk van de gedrevenheid van team Woudoogst. En waardeert het idealisme van waaruit het is ontstaan. Hoewel ze groot is gebracht op het platteland en ervaring heeft in biologisch tuinieren leert ze elke week weer bij over dat wat er groeit in het voedselbos. Ze vindt ook dat er nog te weinig bekend is over deze manier van voedselproductie waarbij je eet uit een bos.

 

Lijkt het je leuk om éénmalig of vaker mee te komen helpen? Elke vrijdagochtend ben je welkom van 9 tot 12 uur. Groene vingers zijn niet nodig. Wel graag van te voren even aanmelden. Dat kan via info@woudoogst.nl

   

Oogst uit 't Woud - Kruidenfestijn

Hoewel het niet goed voor te stellen is met supermarkten die jaar rond vol liggen met verse producten is de lente het seizoen met weinig oogst. Vandaar dat deze tijd vroeger de hunger gap werd genoemd, omdat ook de voorraad van de herfst op raakten. In voedselbossen is het in de lente één groot kruidenfestijn… je moet het wel willen zien. Vele kruiden worden vaak aangezien als onkruid omdat ze makkelijk woekeren terwijl ze eetbaar zijn en voedingswaarden hebben. Naast de vruchten van een plant zijn er vaak ook andere delen te eten. 

 

Hier volgt een opsomming van de oogst van het moment.

Tel mee van welk van deze planten je al eens hebt gegeten! 

Akkerdistel (in zijn geheel eetbaar), barbarakruid (blad en bloem), berenklauw (stengels en jonge bladscheuten), braam (blad en vrucht), brandnetel (topjes), citroenmelisse (blad en bloem), framboos (blad en vrucht), hondsdraf (blad en bloem), kleefkruid (blad), kweekgras (wortel), look zonder look (blad), meidoorn (blad en bloesem), munt (blad), paardenbloem (bloem, blad en wortel), salie (blad), speerdistel (blad zonder stekels), winterpostelein (blad en bloemetje), zuring (blad) en zwarte bes (blad). 

Welke plant herkende je als eetbaar exemplaar?

En wat verraste je? We zijn benieuwd!

   

Eten uit 't Woud - De paardenbloem

Sinds 2020 is elke laatste zondag van april de dag van de paardenbloem. Deze dag is uitgeroepen door botanist en taxonomist Karst Meijer vanwege het uitsterven van deze waardevolle plant. Er zijn in Nederland wel duizenden soorten paardenbloemen maar de hoeveelheid neemt drastisch af. Dat ligt o.a. aan het gebruik van pesticiden, overbemesting en maaibeheer. Omdat dit plantje belangrijk is voor insecten en dus voor vogels is dit een bedreiging voor de biodiversiteit. De paardenbloem is wellicht langer dan je denkt; met zijn wortels meegeteld ruim 2 meter! Vandaar ook zijn talent om water en mineralen van diep uit de grond op te zuigen waarmee hij de bovenste bodemlaag voed. Die functie vervult de paardenbloem in ons voedselbos én het is ook een eetbare plant. De bloemen, blaadjes en wortels zijn zelfs voedzaam, alleen de stengels moet je niet opeten. Lees er hier meer over.

 

Kim maakte paardenbloemengelei! Een diervriendelijk alternatief voor honing.

   

Vooruitblik

Benieuwd hoe een jong voedselbos opgroeit? Op aanvraag verzorgen wij rondleidingen waar je dat met eigen ogen kunt zien. €25 per persoon. Voor groepen hanteren wij een gereduceerd tarief.

 

Zaterdag 8 juni zijn we te vinden op de groene markt in Rijen. We verkopen er eetbare & gifvrije planten, je kunt bij ons zaadbommen maken en wat proeven uit ons voedselbos. Afgelopen maart waren we al bij de kleinere editie van de groene markt waar een sfeerimpressie van is gemaakt door HalloGilzeRijen.

Onze volledige & up-to-date agenda is bij te houden via onze website:

   

Dit was 'm weer. Tot de volgende keer!

Liefs uit 't Woud, 

    Petra, Harrie, Kim, Toon, Ralph, Roos, Abel, Pleun, Lucie & Doris


   

  


Would you like to change how you receive these emails?

Please update your preferences or unsubscribe from this mailing list.